ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

20/08/2009 ΣΤΗ ΖΑΤΟΥΝΑ, ΑΡΚΑΔΙΑ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Το Μουσείο "Μίκης Θεοδωράκης" στη Ζάτουνα Γορτυνίας, διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 20, 21 & 22 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Μουσείου "Μίκης Θεοδωράκης", με ώρα έναρξης στις 8:30 μ.μ.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου θα γίνει παρουσίαση σπάνιων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων για τον ποιητή, απαγγελία ποιημάτων από το Δημήτρη Καταλειφό, χορογραφία της Νανάς Κανδύλη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κατωμέρη. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης στις 8:00 μ.μ., η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία θα ανακηρύξει επίτιμο μέλος τον μεγάλο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, γιατί εκφράζει την αρμονία και τις ανθρωπιστικές αξίες ως σύγχρονος συνεχιστής του Αρκαδικού Ιδεώδους.

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου θα συνοδέψει τον Αντώνη Καλογιάννη σε τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων εμπνεύστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης όντας εξόριστος στη Ζάτουνα.

Το Σάββατο 22 Αυγούστου, σε μια και μόνη εμφάνιση στην Ελλάδα, ο ενορχηστρωτής και παραγωγός του Μ. Θεοδωράκη Henning Schmiedt, θα συνοδέψει την Μαρία Φαραντούρη στο πιάνο σε τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου και των άλλων ποιητών που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Προσφώνηση του Διευθυντή της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, κ. Pedro Olalla, στην τελετή αναγόρευσης του Μίκη Θεοδωράκη ως Επιτίμου Μέλους της ΔΑΕ. Ζάτουνα (Αρκαδία), 20-8-2009.

Κυρίες και κύριοι: Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για αυτή την πρωτοβουλία μας καθώς και για τους λόγους για τους οποίους σήμερα, την επέτειο της αρχής της εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη εδώ στη Ζάτουνα, αναγορεύουμε αυτόν τον αξιοθαύμαστο μουσικό και υπερασπιστή της δικαιοσύνης επίτιμο μέλος της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας.

Η Αρκαδία, πέρα από μια ιστορική και σύγχρονη περιοχή, είναι ένα συνειρμικό όνομα που επικράτησε στον παγκόσμιο πολιτισμό ως η αναπόληση μιας απλής και εφικτής ευδαιμονίας. Μιας ευδαιμονίας που είναι συνυφασμένη με την έννοια της αρμονίας, της αθωότητας, της χαράς της ζωής, της ευαισθησίας, της δικαιοσύνης, του μέτρου και της επιστροφής στην ουσία. Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ενάντια στην ασυνειδησία, τον φανατισμό και την αυθαιρεσία, πολλά αξιόλογα πνεύματα έχουν κρατήσει μια στάση αντίστασης βασιζόμενα σε τούτη την ποιητική εικόνα της Αρκαδίας.

Σήμερα, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτές τις προσπάθειες και αυτό το παράδειγμα, ανταποκρινόμενοι σε τωρινές προκλήσεις όπως η οικολογική συμπεριφορά, η αειφόρος ανάπτυξη, το δίκαιο εμπόριο, η δίκαια κατανομή του πλούτου, η ουμανιστική συνείδηση και η συμφιλίωση του ανθρώπου με τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Για αυτό, την άνοιξη του 2007, μια μικρή ομάδα ανθρώπων από διάφορες χώρες πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε μια διεθνή εταιρεία για τη μελέτη και την αξιοποίηση του παγκόσμιου αρκαδικού κεκτημένου: International Society for Arcadia. Έχουμε για πρόκληση τη δημιουργία ενός διαύλου ανάμεσα στην πραγματική Αρκαδία και την Αρκαδία ως έννοια στον κόσμο.

Διότι πιστεύουμε πως υπάρχει ένας αξιοποιήσιμος πλούτος συνδεδεμένος με το όνομα Αρκαδία και πως από την επαφή και τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και φορέων, εμπνευσμένων από το αρκαδικό ιδεώδες, θα προκύψει αναμφίβολα όφελος για όλους.

Φέτος τον Μάιο, στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της Εταιρείας μας στην Αθήνα, υπογράψαμε με μεγάλη χαρά μνημόνιο συνεργασίας με το Μουσείο - Διεθνές Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», ανοίγοντας τον δρόμο για την επικείμενή του ένταξη στο Διεθνές Δίκτυο Αρκαδία.

Πρωταρχικός στόχος είναι η αμοιβαία ενίσχυση στην πραγματοποίηση των σκοπών μας και, πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία στην προώθηση του μουσικού και κοινωνικού έργου του μεγάλου Έλληνα δημιουργού μέσω της ολοκληρωμένης έκδοσης των έντεκα συμφωνιών του με τίτλο «Αρκαδία» και της δρομολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που αναδεικνύουν τη μουσική και την κοινωνική δικαιοσύνη ως αρκαδικά γνωρίσματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον βίο και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Πράγματι, μουσική και δικαιοσύνη είναι δύο από τα πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, που από της απαρχές του δυτικού πολιτισμού μας συνθέτουν την πολύπλευρη και υποβλητική ποιητική εικόνα της Αρκαδίας.

Ήδη από τους καιρούς του γέρου Ησίοδου, πατέρα της εικόνας της Χρυσής Εποχής, μουσική και δικαιοσύνη παρουσιάζονται συνυφασμένες. Εκείνος, ποιμένας-ποιητής, μάς δίδαξε με το τραγούδι που έμαθε από τις θεές του βουνού πως η δικαιοσύνη είναι το μονοπάτι που οδηγεί τους ανθρώπους στη μόνη εφικτή ευδαιμονία πάνω στη γη.

Καμιά άλλη ελπίδα δεν μπορεί να υπάρχει για εμάς πέρα από την κατάκτηση τούτης της παράξενης δύναμης που προσπαθεί να επιβληθεί της αυθαιρεσίας και της ανισότητας· καμιά άλλη προστασία πέρα από εκείνη αυτής της βίας που πρέπει να ασκεί κανείς στον εαυτό του ώστε να ενεργεί σύμφωνα με την αλήθεια δίνοντας στον καθένα ό,τι του αξίζει.

Αυτό το πανάρχαιο τραγούδι ταξίδεψε ως εμάς στο στόμα ποιητών-ποιμένων όπως ο Θεόκριτος, ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Αλανός, ο Πετράρχης, ο Σανατσάρο, ο Κρουζ ε Σίλβα και ο Ρουσώ, οι οποίοι, με τον τρόπο τους, καταπολέμησαν την αδικία, γνώρισαν τον αποκλεισμό και την εξορία και αναζήτησαν την Αρκαδία.

Σε αυτή τη δυσμενή περίσταση συναντάμε και τον Θεοδωράκη στη Ζάτουνα, σε μια άδικη εξορία, σε μια Αρκαδία που δεν είναι ανέμελη φυγή αλλά δημιουργικό καταφύγιο, που δεν τον βυθίζει στην αδιαφορία αλλά που τον ωθεί με σφρίγος στην πράξη. Για αυτά, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία έχει την τιμή να αναγορεύσει σήμερα Επίτιμο Μέλος τον μουσικό, στοχαστή και άνθρωπο της πράξης Μίκη Θεοδωράκη.

Για όλα αυτά και γιατί η γενναία στάση του και το παράδειγμά του θα μας βοηθούν πάντα να πιστέψουμε ότι κάτι είναι στο χέρι μας για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον κόσμο μια εφικτή Αρκαδία.

Ευχαριστώ πολύ.
Pedro Olalla

Διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ

ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 28-30,
11526 ΑΘΗΝΑ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΡΟΥΡΓΊΑΣ

Δευτέρα - Παρασκευή
9 πμ - 5 μμ

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Τηλέφωνο: 
+(30) 2106983080
Κινητό: 
+(30) 6986612788
Fax: 
+(30) 2106918883
Email +
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.